Lyme en de natuur

Een tekenbeet, wat nu?

Een logische reactie in een tijd waarin er veel aandacht is voor teken in de media. Mede omdat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen op mensen. En dat is nog niet alles! Naast Borrelia, de veroorzaker van Lyme, kunnen er ook andere ziekteverwerkers worden over gedragen in de vorm van virussen, parasieten en schimmels. We spreken dan van co-infectie’s. Veder blijkt het belangrijkste symptoom van Lyme, de rode kring of erythema migrans, in lang niet alle gevallen zichtbaar te zijn. Hoe verwijder je een teek veilig?

Heeft u de teek nog niet verwijderd?

Meest kritieke fase van een tekenbeet is het moment waarop we deze willen gaan verwijderen. Een teek kun je best zo snel mogelijk verwijderden, maar doe dat alleen wanneer dat op een verantwoorde wijze kan gebeuren. Gebruik een speciale tekenverwijderaar in de vorm van een tekentang, een speciale tekenlasso of de welbekende creditcard met gleufjes waarmee je een teek correct kunt verwijderen.

Verkeerd verwijderen van een teek kan de besmettingskans flink kunnen vergroten! Het vastpakken van een teek kan er toe leiden dat deze wordt leeg gedrukt, waarbij hij via zijn speeksel een besmetting kan veroorzaken.

De teek rukt op!!

Infectie-ziekten veroorzaakt door een tekenbeet nemen hand over in aantal toe. Onderstaande kaart laat de ontwikkeling van het aantal bezoeken aan huisartsenposten zien van patienten met een rode king zien. Zo’n kring kan ontstaan na een tekenbeet. Vermeld dient te worden dat slechts 40% van de mensen met de uiteindelijke diagnose lyme zo’n kring (erythema migrans) heeft gezien. Alleen zij melden zich bij de huisarts. Helaas is de afwezigheid van een ‘rode kring’ na een tekenbeet dus geen 100% garantie dat er geen besmetting is.

Op een website als TEKENRADAR is de dagelijkse ontwikkeling van tekenbeten te volgen. Tevens doen zijn daar een voorspelling ten aanzien van de verwachting van de aanwezigheid van teken in de natuur.

Geen rode kring? Geen garantie!!

Het niet ontstaan van een rode kring na een tekenbeet is dus geen garantie dat er geen besmetting is! UIt bovenstaande tekst is op te maken dat ruim de helft van de mensen met de diagnose lyme geen erythema migrans heeft gezien, niet bij een huisarts is geweest, en dus ook niet wordt behandeld!! Dit is er de reden van dat er groep mensen lyme heeft, met klachten, die geen behandeling krijgen. Vergelijkbaar met het Post Viraal Syndroom hebben deze mensen de kans op termijn chronische klachten te ontwikkelen die zich kunnen uiten als Auto-immuunziekten.

Regulier testen: twijfelachtige betrouwbaarheid

Standaard worden er via huisartsen diagnoses gesteld middels de Elisa-test. Een bloedtest welke qua betrouwbaarheid flink tekort schiet, zo blijkt volgens de website van het RIVM. (1)  Ruim 23% van diagnoses zijn vals negatief!! En even zoveel vals-positief! Zo worden er dus mensen behandeld voor iets wat ze niet hebben. Andere krijgen niet de behandeling die ze eigenlijk zouden moeten krijgen. De praktijk laat helaas zien dat er zo geregeld mensen tussen de wal en het schip vallen. Geen diagnose betekent namelijk dat je niet ziek bent. Ziekte werknemers vallen zo bijvoorbeeld ook na verloop van tijd maatschappelijk naast de boot.

Voor hen is een complementaire aanpak vaak een goed alternatief. Vraag naar de mogelijkheden!

Reguliere behandeling

Reguliere behandeling is veelal met anti-biotica. Zeker in de eerst 10-14 dagen na een besmetting is dit een goede keus. Daarom is het altijd goed om na een tekenbeet, ook zonder rode kring, naar een huisarts te gaan. Hoe langer de periode na een besmetting, hoe minder effectief het lijkt te zijn. Vandaar dat de NHG de termijn waarop anti-biotica wordt gegeven recentelijk heeft ingekort.

Helaas is de huidige aanpak geen succesvolle aanpak voor iedereen. Anti-biotica, zeker langdurig gegeven, heeft als bijwerking dat de darmflora zwaar belast wordt, hetgeen de algehele afweer niet ten goede komt. Daarnaast is er een groep cliënten die al voorafgaand aan een infectie met lyme verminderde weerstand had. Voor hen gaat het dubbelop. Dit geldt ook voor virale co-infectie’s. Zeker wanneer er ook sprake is van neveninfectie’s

Lees ook mijn post over INFECTIEZIEKTEN EN AUTO-IMMUUNZIEKTES wat verwant is aan dit onderwerp.

Neveninfectie’s

Er wordt vaak gedacht dat een teek alleen de borrelia-bacterie kan overbrengen, maar niets is minder waar! Er zijn alleen al 10-tallen bacteriën die in verband kunnen worden gebracht met klachten die verwant zijn aan de ziekte van lyme.

Daarnaast is het de laatste jaren duidelijk geworden dat er ook zogenaamde nevenbesmettingen kunnen voorkomen. Naast bacteriën worden er dan ook andere pathogenen als parasieten virussen overgedragen. Een tekenbeet met nevenbesmettingen is dan verantwoordelijk voor een scala aan infectie-achtige klachten welke veelal in eerste instantie met anti-biotica worden behandeld. Zoals bekend reageren virussen niet op deze behandelwijze.

Een ervaren Orthomoleculair therapeut houdt bij het behandelen rekening met de mogelijke aanwezigheid van deze neveninfectie’s.

Hertesten na antibiotica onbetrouwbaar

Terwijl de klachten aanhouden is er op basis van een her-diagnose vaak een negatieve uitslag.  Mogelijk is dit het gevolg van een tussentijdse behandelingen met antibiotica. Het maakt daarbij niet uit of deze kuur gegeven is voor behandeling lyme of een andere aandoening volgens het onderzoek van het RIVM. (2) In dergelijke gevallen wordt er vaak gesproken over het “post-lyme-syndroom” Een situatie waarin klachten chronisch zijn geworden en waarvoor soms regulier ook geen behandeling meer mogelijk is.

Therapie-resistentie, ontgifting-problematiek en tal van andere factoren kunnen maken dat behandel protocollen niet meer werken en een behandelplan in dergelijk gevallen maatwerk moet zijn om iemand te kunnen behandelen.

Complementaire aanpak

De basis van de aanpak van behandelingen bij lyme, maar ook bij andere infectie-ziektes bestaat uit:

– activeren van het ontgiftings-systeem: organen ondersteunen
– dit kan met behulp van Orthomoleculaire suppletie of aanpassingen in de voeding
– wanneer de ontgifting verbeterd kan gestart worden met ondersteuning van het immuunsysteem
– eventueel worden ook andere systemen als darmen en schildklier/bijnieren ondersteund
– soms is het een goede keus de behandeling te ondersteunen met Bio-resonantie (thuis behandeling)
– daarnaast besteed ik altijd aandacht aan leefstijl aanpassingen
– ik werk vanuit een holistische aanpak waarbij ook aandacht is voor het verwerken van de periode van ziek zijn

Maatwerk

Het mag duidelijk zijn dat deze trajecten maatwerk zijn want ieder mens is uniek.
In sommige gevallen duurt een traject een aantal maanden, in andere gevallen is dat langer.

Praktijk Gerrit van Sinderen heeft ruim 10 jaar ervaring in het behandelen van cliënten met hulpvragen die betrekking hebben op tekenbeten en/of de ziekte van Lyme.

Andere veel gelezen BLOG-post’s:


Interessante informatie?

U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.


Verantwoording:

1: RIVM onderzoek: https://www.rivm.nl/nieuws/labtest-alleen-niet-doorslaggevend-bij-diagnose-lyme

2: RIVM onderzoek https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Antibiotica_be_nvloeden_uitslag_van_testen_op_lymeziekte


Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.


Over de auteur

Tweet
Share